Člověk by se měl stále učit něco nového a tak jsem se (profesí tanečnice a choreografka) po náročné rekonstrukci křížových vazů, vydala na dlouhou cestu studia techniky, kterou začal rozvíjet Joseph Hubertus Pilates kolem roku 1921. Pilates byl Němec, žil řadu let v Anglii a za 1. světové války byl převelen do vojenského tábora v Lancasteru a poté do zajateckého tábora na ostrov Man v Británii. Tady pracoval jako ošetřovatel a učil ostatní lékaře tělesné zdatnosti. V tomto prostředí strávil dlouhé čtyři roky. Představte si, že jste za války 4 roky na ostrově, kolem řádí chřipková epidemie, hodně lidí potřebuje lékařskou péči a je odkázáno na lůžko. Pilates přemýšlel, jak by zefektivnil své pohybové znalosti jako boxer a student jógy a tai-chi. Obdivoval především koncentraci při cvičení a úlohu dechu, která je velmi důležitá. Díky všem informacím, které postupně získával, vymýšlel nové cviky a pohyby, které byly založené především na důsledné kontrole těla. Tyto cviky pak pomáhaly mnoha lidem ve zmíněném zajateckém táboře.  Svou metodu dovedl téměř k dokonalosti právě v roce 1921, tedy po válce. Získal v Německu patent na stroj Reformer, který vychází z pružinové postele. Nápady na její kontstrukci údajně sbíral právě na zmíněném ostrově Man. Pilates ve svých 42 letech s patentem na stroj Reformer míří rovnou do New Yorku. Tady zůstává po celou druhou polovinu svého života. Metodu Pilates (v té době pod názvem Contrology) u něj cvičí kromě jiných i nejznámější tanečníci z celého New Yorku, o kterých jsem se učila ve škole (George Balanchine – tenkrát baletní mistr New York City Ballet, Marta Graham, Ron Fletcher a další.) Jeho žáci si předávají metodu z generace na generaci a společnosti zabývající se pohybovými metodami, fitness i rehabilitací vyvíjejí stále lepší pomůcky a stroje, které fungují na jeho jednoduchém, geniálně vymyšleném systému. Pilates Reformer metoda funguje skoro 100 let!

Co je to stroj Reformer? Tato “dřevěno – kovová postel” je promyšlená do posledního detailu a i když v ní není nic elektrického, tak se jedná o velmi cennou cvičební “pomůcku”. Zbavuje od bolestí páteře, zvyšuje flexibilitu a zároveň posiluje kompletně celé tělo. Jedná se o robustně navržený stroj, a to je dalším důvodem jeho vysoké pořizovací hodnoty. Metodu můžou cvičit i ti, kteří trpí různými problémy s pohybovým aparátem. Jako například problematickým zakřivením páteře, osteoporozou, chronickou bolestí zad, po operacích kloubů, lidé s omezenou hybností a také ženy v těhotenství nebo po porodu. Zároveň je výborným doplňkem tréninku pro vrcholové sportovce nebo profesionální tanečníky. Pilates metodu můžete praktikovat i na podložce pouze s vahou vlastního těla nebo za použití různých pomůcek. V tomto případě se ovšem jedná o nejtěžší formu cvičení zmíněné metody a je proto zásadní, aby se všechny pozice na podložce prováděly co nejlépe. Proto je vhodné Reformerem začít nebo kombinovat Váš trénink na podložce.

A proč zrovna New York? Mým přáním bylo mít možnost učit se od těch nejlepších a přímo na místě, kde Pilates své učení založil a rozvíjel. Jako lektorka musím absolvovat řadu školení k získání komplexního Pilates Reformer vzdělání. Ke každému stupni školení na stroj Reformer je požadovaných minimálně 100 hodin praxe. Je to běh na dlouhou trať a na rozdíl od jiných forem Pilates lektorství, které získáte za několik hodin v kurzu, u Pilates Reformeru se jedná o dlouhodobé studium jednotlivých stupní a o pečlivé studium anatomie. Díky těmto zkušenostem je trenér Pilates Reformeru schopen nastavit stroj a vytvořit trénink na Reformeru klientovi přímo na míru v závislosti na jeho aktuálním zdravotním stavu. Podařilo se mi získat doporučení na skvělé studio v New Yorku, které leží přímo na Osmé Avenue, tedy v ulici, kde bylo úplně původní studio Josepha Hubertuse. Těšila jsem se jako malá že budu chodit po stejné ulici jako samotný Joseph. Byla jsem zvědavá, jak to tam bude vypadat, představovala jsem si útulné studio. Opak byl pravdou! Školení probíhala ve sklepních prostorách (i přesto si myslím, že na Manhattanu bude nájem takových prostor dosahovat nepochopitelných částek). Musím ale uznat, že studio bylo skvěle vybaveno všemi základními typy Pilates pomůcek. Z Pilates strojů tam bylo od všeho něco, takže jsem si mohla vyzkoušet cvičení na Reformer Cadillac, Reformer Allegro 1, i na novém Allegro 2. Dělalo to na mě dojem dílny, která se používá na školení. K mému překvapení jsem zjistila, že v tomto prostoru probíhají také individuální lekce pod profesionálním vedením naší skvělé lektorky Ann Toran. Jeden její 60min individuální trénink tady vyjde na 115 dolarů! Nedokážu představit ty nejlepší hudebníky z Carnegie hall, že dají přes 100 dolarů za cvičení ve sklepě.. V USA je očividně možné vše! 

Závěrem musím uznat, že při cvičení na Pilates Reformeru, je nejdůležitější mít hlavně kvalifikovaného lektora, který Vás povede a bude Vám dávat dobré metodické pokyny při cvičení. Pak můžete v podstatě cvičit kdekoliv! Se skvělou Ann Thoran to probíhalo vždy asi takhle: “Na tenhle cvik se používá oficiálně tohle, ale…mám tu ještě něco lepšího…” Odběhla dozadu a z krabice vytáhla další a další cvičební pomůcky pro efektivnější využití stroje Reformer. A o tom to celé je.

Tímto bych Vás ráda pozvala (vůbec ne do sklepa), ale do nového studia v malém kouzelném mělnickém domě, na adresu Erbenova 57/6. Právě tam jsem 1. září 2019 přestěhovala můj milovaný Reformer, který jsem do té doby měla doma a zabíral mi celou místnost! Doufám, že si ho zamilujete stejně jako já! K tvorbě konceptu a interiéru studia mne inspirovaly zahraniční cesty napříč Španělskem a roční práce v soukromém Reformer studiu v Praze, kde jsem měla možnost být trenérkou Pilates Reformeru například Ester Geislerové anebo Barbaře Nesvadbové. Malá studia, zaměřená na individuální klientelu jsou v módě nejen ve světě, ale i u nás. Mým snem je, aby co nejvíce lidí začalo vnímat své tělo a naučilo se o něj pečovat a hýčkat si ho jemným a funkčním cvičením. Studio jsem navrhla ve španělském stylu a dýchne tu na vás jeho nezaměnitelný genius loci. Například i právě proto, že žádná zeď tu není rovná. Budete mít možnost při cvičení ochutnat přírodní čaje značky Sonnentor a za zvuku radničních hodin si budete postupně zlepšovat své fyzické možnosti i flexibilitu Vašeho těla. Doufám, že návštěvy ve studiu pro Vás budou příjemnou součástí týdne, stejně jako když jdete třeba na masáž. Přeměňte svou filozofii o cvičení, formujte své tělo i mysl současně, uvidíte výsledky a vrátí se Vám vše stokrát.  Těším se na vás v Reformer studiu, v srdci Mělníka. <3

2.9. 2019 Dana Pala